Hoe krijg je een mooie gezond bloeiende rozenstruik en waar moet je op letten bij het kopen van een rozenstruik.

We vragen het Frans Neuman van Rozenkwekerij J.D. Maarse uit Aalsmeer.

"Om mooie rozen in je tuin te krijgen is een eerste vereiste bij de aanschaf op goede kwaliteit, variëteit en standplaats te letten. Koop alleen gezonde rozenstruiken met een goed ontwikkeld wortelgestel en voldoende taklengte (25 cm of meer). Wortels mogen tijdens vervoer en opslag niet uitdrogen.

Een roos in pot moet zeker drie zware takken hebben die vanaf april beginnen uit te lopen. Maak een diep plantgat waar de wortels mooi recht in passen en plaats het oculatiepunt (de plek waar de takken aan de stam zitten) ongeveer 3-5 cm. onder de grond zodat de roos stevig in de grond staat. Verbeter de grond met een DCM Vivimus®. Meng 2 delen DCM Vivimus® door 1 deel eigen grond.

 

Hoe en wanneer moet je snoeien?

Dat verschilt per rozensoort: Grootbloemige rozen, trosrozen en miniatuurrozen (Theehybride- en Polyantha rozen) worden ieder jaar gesnoeid vanaf half maart. Heester- en bodembedekkende rozen mogen ieder jaar gesnoeid worden maar kunnen ook niet gesnoeid worden. Dan volstaat: oud en dood hout wegnemen en na 3 of 5 jaar een keer kort snoeien om de gehele struik te verjongen.

Klimrozen worden alleen gesnoeid als de struiken te groot worden of te veel dood hout bevatten. Snoei de klimrozen 2 tot 3 jaar niet en geef ze dan een goede snoeibeurt. Bind de uitlopers altijd goed aan. Wel de uitgebloeide bloemen wegknippen.

Hoe vaak geef je voeding?

Geef de eerste gift DCM Rozenmeststof na de snoei , dus half maart, wanneer de rozen beginnen uit te lopen. Een tweede gift DCM Rozenmeststof is nodig in juni / juli.

Hoe vaak en wanneer geef je water?

Een roos gedijt goed in droogte maar op zijn tijd voldoende water is belangrijk. Geef de roos dan ook alleen water in de ochtend, zodat de rozenstruik gedurende de zomerdag al het water kan opnemen en verdampen. Als de rozen droog de avond in gaan is er minder kans op schimmelvorming.

Hoe voorkom je ziektes en schimmels in rozen?

Het belangrijkste voor een roos is de voeding. De roos moet ieder jaar weer een ongekende groei spurt maken en heeft daar voldoende voeding voor nodig. Wanneer je het bovenstaande in acht neemt en zorgt dat de roos voldoende aandacht krijgt hebben schimmels en ziektes veel minder kans.

"Een goed gevoede dus gezonde plant is minder vatbaar voor schimmels en ziektes."